Projekt ADHD 24:7

En eventuell vidare undertitel

Projekt ADHD 24:7

ADHD tar inte semester, långhelg, eller lunchrast

ADHD-livet pågår 24:7!

MENTAL HEALTH 24 7

Psykisk hälsa och livsbalans 24:7

Din hjärna jobbar konstant med att bearbeta alla intryck från omgivningen och din kropp. Målet med Projekt ADHD 24:7 är att du snabbt ska kunna ringa in vad som skapar obalans i din vardag och vilka livsområden du kan behöva ta tag i för att må bättre och komma i balans. 

Alla hjärnor är olika, och din hjärna har helt unika styrkor och sårbara sidor. För flickor och kvinnor påverkas dessutom hjärnans funktioner av hormoner som svänger i varje menscykel och i olika faser av livet. 

Projekt ADHD 24:7 är mitt försök att få ihop alla olika delar av det som tillsammans skapar grunden för livsbalans. Oavsett om du har en diagnos eller inte. Alltid med kroppslig, psykisk och sexuell hälsa som mål.

TVÅ (2): Människan

EVERYONE NEEDS

TVÅ: Alla, oavsett diagnos eller ej, har behov som behöver bli tillfredsställda för ett rikt och värdigt liv. VI människor behöver en:

 • FLOCK - Ett sammanhang där du är trygg att uttrycka vad du tänker och känner utan att bli dömd.

 • RIKTNING - Att vara en del av, och bidra till, något större än dig själv. Där det du gör har mening, och du har redskap att möta utmaningarna du möter.

FYRA (4): Hjärnan

WHAT TYPE ARE YOU

Hjärnan hanterar konstant information har mer eller mindre lätt för att:

 • ÖVERBLICKA (planera, organisera, strukturera och prioritera)

 • REGLERA (känslor, energi, aktivitet, sömn/vakenhet och aptit)

 • FILTRERA (sortera och sålla bort oviktig information från omgivningen och kroppen). 

 • VÄXLA (komma i gång med, sluta eller avbryta saker, testa nytt när det du gör inte fungerar längre, få stopp på ältande tankar).

SJU (7): Livet

SEVEN

Trots att du vet hur viktigt det är för hjärnan och kroppen är det ofta orimligt svårt att skapa och upprätthålla rutiner för:

 • KOST (har svårt att reglera hunger/mättnad, få till regelbundna/hälsosamma rutiner, omättligt sötsug, glömmer att äter för snabbt, svårt att sluta äta).

 • MOTION (har svårt att få till rutiner, komma i gång, sätter för höga mål, tröttnar, skadar sig, tränar tvångsmässigt).  

 • SÖMN (har svårt att komma i säng, varva ner, komma upp, orolig sömn). 

 • STRESS (har ständig inre stress, svårt att koppla av och få återhämtning trots ledighet, känner sig jagad utan att ngt behöver göras) 

 • RELATIONER (har svårt att vårda/bevara viktiga relationer, låg självkänsla, ensamhet, missförstånd, social utmattning).

 • BEROENDEN (har problem med tobak, alkohol, droger, spel, sex, digitala vanor). 

 • EKONOMI (har svårt att betala räkningar i tid, betalningsanmärkningar, impulsköp).

Se sambanden!

Lotta Borg Skoglund 6

Genom att kartlägga dig själv med 24:7 kan du få syn på sambanden i just ditt liv. Dessutom kanske du ser ett samband mellan dina hormoner, mediciner och ditt mående. 

Kunskap är makt! 

När du förstår varför du mår som du mår och gör som du gör och hur olika delar av ditt liv hänger ihop kan du ta bättre beslut.

Makt är ansvar!

Ju mer du vet och förstår om dig själv, ju mer ansvar kan och vill du antagligen ta för din ADHD och din kroppsliga, psykiska och sexuella hälsa!